Στην πλαγιά του λόφου, στη δυτική πλευρά του λιμανιού της Ύδρας, ξεχωρίζει ανάμεσα στα πεύκα το Αρχοντικό του Γεώργιου Κουντουριώτη, που χτίστηκε τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα.
Ο Γεώργιος Κουντουριώτης, αδελφός του Λάζαρου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πλοιοκτήτες της Ύδρας, ο σημαντικότερος της προεπαναστατικής εποχής. Αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική κατά τη διάρκεια του Αγώνα αλλά και στα χρόνια της Ανεξαρτησίας. Γεννήθηκε το 1782 στην Ύδρα και πέθανε το 1858 στην Αθήνα.
Κατάγονταν από πλούσια και ιστορική οικογένεια, με μεγάλη ναυτική παράδοση και είχε τεράστια μόρφωση. Έλαβε μέρος στην Β' Εθνική Συνέλευση στο Άστρος και τον Δεκέμβριο του 1823 με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, εκλέχθηκε Πρόεδρος του Νομοτελεστικού Σώματος στο Μεσολόγγι.
Είχε δύο παιδιά τον Ανδρέα και τη Μαρία, χήρα Μέξη και μετέπειτα σύζυγο του Μπενιζέλου Ρούφου, ενώ εγγονός του ήταν ο Παύλος και δισέγγονός του ο Θεόδωρος Κουντουριώτης.
Εξελέγη Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, από τις 6 Ιανουαρίου 1824 μέχρι τις 12 Απριλίου 1826, οπότε υποχρεώθηκε να παραιτηθεί.
Το 1836, διατέλεσε πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της "Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας", που είναι σήμερα γνωστή από τα Αρσάκεια Σχολεία.
Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, προς τον οποίο έδρασε αντιπολιτευτικά, εξελέγη Γερουσιαστής, Πρόεδρος της Γερουσίας, Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και Πρωθυπουργός του Ελληνικού κράτους από τις 8 Μαρτίου 1848 έως τις 15 Οκτωβρίου 1848.
Το Αρχοντικό το κληρονόμησε μια άλλη μορφή της πολιτικής ζωής της χώρας, ο εγγονός του Γεωργίου, Παύλος Κουντουριώτης, ο οποίος χρημάτισε αρχηγός του στόλου, Υπουργός Ναυτικών, Αντιβασιλέας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περίοδο του μεσοπολέμου.
Το 1991 το τριώροφο κτίριο αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και έπειτα από εργασίες αποκατάστασης μετατράπηκε σε Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας.
Στο Αρχοντικό του Γεώργιου Κουντουριώτη εκτίθενται προσωπικά είδη, αντικέιμενα, κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη και εκθέματα από τη Νεότερη Ιστορία της Ύδρας. |