
Η Ύδρα προσφέρει στους φιλοξενούμενους της την ευκαιρία, μέσα από ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και εορτών, να ψυχαγωγηθούν και να έρθουν σε επαφή με τη Ναυτοσύνη, την Ιστορία και την Παράδοση της Ύδρας.
Καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς, γίνονται στο νησί διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και μουσικές εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και συναυλίες.
Ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αρκετές παραδοσιακές γιορτές και πανηγύρια, που διατηρούν τον αυθεντικό λαϊκό χαρακτήρα τους.
Οι τοπικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Υδρα |
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Πρωτοχρονιά
Οι εορταστικές εκδηλώσεις την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, αρχίζουν με κανονιοβολισμό από το κανόνι του κάστρου στον Κάβο μόλις αλλάξει ο χρόνος, πυροτεχνήματα και κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών. Το πρωί στη Μητρόπολη τελείται πανηγυρική Δοξολογία για το Νέο έτος παρουσία του Δημάρχου και των αρχών του νησιού, ενώ στη συνέχεια δίνεται δεξίωση στο ιστορικό Δημαρχείο της Ύδρας. Το μεσημέρι ο Άγιος Βασίλης έρχεται στο νησί και υποδέχεται τους μικρούς του φίλους μοιράζοντας τους με πολύ-πολύ αγάπη τα δώρα του.
Την Πρωτοχρονιά, οι πόρτες των σπιτιών μένουν όλη τη μέρα ανοιχτές για να υποδεχτεί ο νοικοκύρης τον πρώτο επισκέπτη που θα μπει απρόσκλητος στο σπίτι. Ο νοικοκύρης καλωσορίζει τον επισκέπτη, του κρεμάει με μια κορδέλα στο λαιμό το πρωτοχρονιάτικο δώρο του και τον καλεί στο γιορτινό τραπέζι.
Θεοφάνια
Mε θρησκευτική λαμπρότητα γιορτάζονται στην Υδρα κάθε χρόνο τα Θεοφάνια με επίκεντρο τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» της Ύδρας.
Την ημέρα των Θεοφανείων, μετά το τέλος της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού και αφού ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία στους Ενοριακούς Ναούς, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη και με τους ιερείς των άλλων ενοριών του νησιού ο Ιερός Κλήρος, οι αρχές του τόπου και οι πιστοί συγκεντρώνονται στον Καθεδρικό Ναό. Εκεί σχηματίζεται με μεγάλη λαμπρότητα λιτανευτική πομπή, που κατευθύνεται με ψαλμωδίες και δεήσεις προς την πλατεία των Καλών Πηγαδίων, όπου οι ιερείς του νησιού τελούν τον αγιασμό των υδάτων των δύο πηγαδίων.
Μετά τον αγιασμό στα «Καλά Πηγάδια» η λιτανευτική πομπή κατευθύνεται μέσω της κεντρικής οδού Αντρέα Μιαούλη, στο δυτικό τμήμα του λιμανιού της Ύδρας, όπου γίνεται η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο μεγάλο λιμενοβραχίονα, στη σκάλα που σχηματίζεται στο εσωτερικό του τμήμα. Οι νέοι της Ύδρας τηρώντας το έθιμο, βουτούν στη θάλασσα για να ανασύρουν το Σταυρό.
Στην Ύδρα τα τελευταία χρόνια, αυτός που ανασύρει τον Σταυρό από την θάλασσα –εκτός της ευλογίας- παίρνει σαν δώρο ένα χρυσό Σταυρό, έθιμο που καθιέρωσε η Μητρόπολη Ύδρας.
Τα Θεοφάνεια τα παλιά τα χρόνια στην Υδρα
Ο Αγιασμός στην Ύδρα, τα παλιά τα χρόνια, γινότανε την Παραμονή των Φώτων, για να εκδιωχθούν οι καλλικάντζαροι. Όλες οι νοικοκυρές εκκλησιαζόντουσαν στο Μεγάλο Αγιασμό και μετά το τέλος της Λειτουργίας μετέφεραν τον αγιασμό στα σπίτια τους, όπου με ένα μέρος του αγιασμού αγίαζαν κάθε γωνιά του σπιτιού τους, τις στέρνες και τα πηγάδια τους ενώ τον υπόλοιπο αγιασμό τον φύλλαγαν στο εικονοστάσι για την υπόλοιπη χρονιά. Την ίδια μέρα οι ιερείς όλων των ενοριών της Ύδρας, αγιάζανε τα σπίτια, τα καταστήματα και τα καΐκια των ενοριτών τους.
Την ημέρα των Θεοφανείων, μετά το τέλος της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη και με τους ιερείς των άλλων ενοριών, εσχηματίζετο μεγάλη λιτανευτική πομπή. Η Λιτανεία ξεκινούσε με λαμπρότητα στις 09.00-09.30πμ και με ψαλμωδίες και δεήσεις κατευθυνόταν με ενδιάμεσες στάσεις μέσω των παλαιών συνοικιών της Ύδρας - Κιάφας-Γκουρμάδας - έως την πλατεία των Καλών Πηγαδίων, όπου οι ιερείς του νήσιού τελούσαν τον αγιασμό των δύο πηγαδίων.
Αυτή η λιτανεία δεν είχε –όπως την περιγράφουν οι γεροντότεροι- να ζηλέψει σε τίποτα από την αντίστοιχη λιτανεία της Παναγίας της Τήνου σε λαμπρότητα και σε πλήθος πιστών!
Οι δρόμοι, οι πεζούλες, οι αυλές, τα παράθυρα, τα λιακωτά αλλά και τα μπαλκόνια ήταν γεμάτα από κόσμο που σταυροκοπιόταν, η ατμόσφαιρα μύριζε λιβάνι και οι καμπάνες των εκκλησιών σήμαιναν χαρμόσυνα.
Στη συνέχεια, κοντά στο μεσημέρι η Λιτανεία έφτανε στο βορεινό μώλο του λιμανιού, μέσω της κεντρικής οδού Ανδρέα Μιαούλη και εκεί ο Δεσπότης έριχνε το Σταυρό δεμένο με κορδέλα στη θάλασσα ψέλνοντας το "Εν Ιορδάνη...", αφήνοντας τρία περιστέρια, για να καθαγιασθούν τα ύδατα.
Με την κατάδυση του Σταυρού στη θάλασσα αρκετοί Υδραίοι βουτούσαν για να πιάσουν τον Σταυρό, «για το καλό», να τον ανασύρουν και να έχουν την ευλογία Του.
Στη συνέχεια επέστρεφαν όλοι μαζί στη Μητρόπολη για να προσκυνήσουν το Σταυρό που άγιασε τα νερά προκειμένου να δώσει υγεία, καλές θάλασσες αλλά και καλά ταξίδια στους θαλασσινούς.
Μετά την Εκκλησία, τα παιδιά που έπεφταν στη θάλασσσα για να πιάσουν το Σταυρό, τον έπερναν και τον περιέφεραν στα μαγαζιά, αλλά και στα σπίτια για να έχουν οι Υδραίοι υγεία και προκοπή και σε ανταπόδοση οι πιστοί ασήμωναν τα παιδια και τα φιλοδωρούσαν με γλυκίσματα και χρήματα.
Τα Θεοφάνεια στην περιοχή Καμίνια
Εκτός από τον Αγιασμό των Υδάτων στο λιμάνι της Ύδρας και στην πλατεία των Καλών Πηγαδίων, ο καθαγιασμός των υδάτων γίνεται από το 1963 και στο λιμάνι του Καμινίου από τους ενορίτες της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, για να έχουν οι ναυτικοί υγεία και καλά ταξίδια.
Τις πρωινές ώρες πραγματοποιείται η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων από τον ιερέα της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στο γραφικό λιμανάκι του Καμινιού.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Η γιορτή της ενοριακής εκκλησίας της Υπαπαντής
Η ενορία της Υπαπαντής πλησίον του αρχοντικού Λάζαρου Κουντουριώτη διοργανώνει κάθε χρόνο διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται με την λιτάνευση της εικόνας και ολοκληρώνονται την επομένη με Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
Η γιορτή της Αμυγδαλιάς
Η γιορτή της αμυγδαλιάς έχει θέμα τον ερχομό της άνοιξης, και την αμυγδαλιά που ανθίζει πρώτη και προαναγγέλλει την άνοιξη.
Στη γιορτή το κεντρικό θέμα είναι η ολάνθιστη αμυγδαλιά και κατά την διάρκεια του γλεντιού μια γυναίκα ντυμένη και μασκαρεμένη σαν άντρας και ένας άντρας φορώντας νυφικό πέπλο μαζί με τους συμμετέχοντες και με τα μουσικά όργανα επί κεφαλής συγκεντρώνονται κάτω από μια ανθισμένη αμυγδαλιά που τραγουδούν και χορεύουν όλοι μαζί. Η «Γιορτή της Αμυγδαλιάς» είναι ένα μουσικό γλέντι-δρώμενο καλωσορίσματος της επερχόμενης άνοιξης. Η γιορτή της «Αμυγδαλιάς» γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο, τον Φεβρουάριο στο νησί μας.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Καρναβάλι
Το καρναβάλι της Ύδρας, είναι μια ευκαιρία για ξεφάντωμα, πειράγματα και κάθε λογής μασκαρέματα που προκαλούν την σάτιρα και πολύ γέλιο. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ο Δήμος Ύδρας και η Επιτροπή Καρνάβαλου διοργανώνουν το πατροπαράδοτο Καρναβάλι της Ύδρας που οι απαρχές του προσεγγίζουν τον 18ο αιώνα. Το Καρναβάλι της Ύδρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια του Σαρωνικού. Υδραίοι αλλά και επισκέπτες του νησιού συμμετέχουν, διασκεδάζουν και χαίρονται στο Υδραίικο καρναβάλι, με τους μασκαράδες να περιδιαβαίνουν σε μια πολύχρωμη, θορυβώδη πομπή στα σοκάκια και τους δρόμους της πόλης, έχοντας μπροστά τους τον βασιλιά καρνάβαλο. Η συγκέντρωση των μασκαράδων (Υδραίικη ονομασία Μουσχάρια), γίνετε στην πλατεία Βότση (πλησίον του ξενοδ. «Υδρούσα») και η διαδρομή είναι: πλατεία Βότση-Λάκκα Κόκκορη-Καμίνια- παραλιακός δρόμος- στάση στο λιμάνι της Ύδρας με παρέλαση, χορό, μεζέδες και κρασί στη συνέχεια η πομπή των καρναβαλιστών θα καταλήξει στην πλατεία της «Ξερής Ελιάς», στην παραδοσιακή ταβέρνα του «Ντούσκου» για το κρέμασμα του Καρνάβαλου και ακολουθεί ζωντανή μουσική χορός, τραγούδια, φαγητό και κρασί όλο το βράδυ.
Καθαρή Δευτέρα
Η Καθαρή Δευτέρα γιορτάζεται με πολύ κέφι στην Ύδρα αφού πολλού κάτοικοι και επισκέπτες επισκέπτονται την όμορφη παραθαλάσσια περιοχή του Βλυχού. Ο Βλυχός είναι μια παραλιακή όμορφη και ειδυλλιακή περιοχή στα δυτικά του οικισμού της Ύδρας. Μπορούμε να την προσεγγίσουμε είτε μέσω της θάλασσας είτε με μικρή πεζοπορία. Η περιοχή έχει έχει όμορφες παραλίες με πεντακάθαρα νερά και λευκά σπιτάκια σκαρφαλωμένα στα βράχια , μαζί με τις παλιές παραδοσιακές κατοικίες των αρχών του 20ου αιώνα. Στο Βλυχό υπάρχουν γραφικές όμορφες ταβέρνες, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά παραδοσιακά φαγητά και να διασκεδάσετε την Καθαρή Δευτέρα.
Ιστιοπλοϊκός αγώνας «Ελληνικής Επαναστάσεως – Ύδρα»
Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας του Μαρτίου έχει την ονομασία: “Ελληνικής Επαναστάσεως – Ύδρα” και γίνεται στο τέλος του Μαρτίου κοντά στην εορτή της 25ης Μαρτίου. Περιλαμβάνουν διάφορες εκδηλώσεις και απονομή των επάθλων στους νικητές.
Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου
Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου ξεκινά με κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών και Θεία Λειτουργία με την έπαρση της Σημαίας και ρίψη κανονιοβολισμού. Στη συνέχεια τελείτε δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου παρουσία του Δημάρχου των αρχών και του κόσμου ακολουθεί επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από τον Δήμαρχο Ύδρας, εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης, Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος, Διοικητή ΑΕΝ, και Λιμενάρχη. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ενδόξων Νεκρών. Στη συνέχεια εκφωνείτε ο πανηγυρικός της ημέρας ακολουθούν εθνικά ποιήματα από μαθητές των σχολείων της Ύδρας και η τελετή κλείνει με τον Εθνικό Ύμνο. Λίγο αργότερα γίνεται η παρέλαση Μαθητών και Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού μπροστά στις Αρχές του Νησιού. Με την λήξη της παρέλασης παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου και οι εορταστικές εκδηλώσεις κλείνουν με δεξίωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Hydra’s Trail Event – Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος
Οι διήμεροι αγώνες Ορεινού Τρεξίματος διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Ύδρα και από τις συνολικά πέντε διαδρομές που γίνονται στο διήμερο, η μία είναι για παιδιά και οι άλλες τέσσερις για μεγάλους. Από αυτές ξεχωρίζει ο αγώνας με την ονομασία "Eros mountain trail", μια διαδρομή των 25,6 χλμ με θετική υψομετρική 1050μ, ενώ η πρωτοτυπία του διημέρου είναι ο αγώνας downhill που είναι ο μοναδικός αγώνας κατάβασης στην Ελλάδα, με εκκίνηση την ιστορική πευκόφυτη Μονή του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων και τερματισμό στο λιμάνι του νησιού.
ΜΑΙΟΣ
Η γιορτή του Πάσχα
Στην Ύδρα οι κάτοικοι της κρατάνε τις παραδόσεις, τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα και σίγουρα το Πάσχα στην Ύδρα είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο Πάσχα έχετε ζήσει στην Ελλάδα.
Οι επισκέπτες του νησιού καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, μπορούν να βιώσουν αλλά και να συμμετέχουν σε πολλά και διαφορετικά θρησκευτικά έθιμα.
Από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας που κορυφώνεται το Θείο Δράμα οι υδραίοι και οι επισκέπτες γεμίζουν τις εκκλησίες βιώνοντας και συμμετέχοντας με έντονη θρησκευτική διάθεση και κατάνυξη νοερά στο Θείο Δράμα.
Ετσι η Μεγάλη Εβδομάδα κυλάει σε θρησκευτικούς ρυθμούς και καταλήγει σε μια λαμπρή Αναστάσιμη νύχτα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, για να ολοκληρωθεί με το φαντασμαγορικό κάψιμο του Ιούδα το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.
Η ακολουθία της Σταύρωσης το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης σε κλίμα μεγάλης κατάνυξης πραγματοποιείται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας –όπως και στις άλλες ενοριακές εκκλησίες της Ύδρας - η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών και της Σταύρωσης του Χριστού.
Μεγάλη Παρασκευή
Οι Επιτάφιοι του νησιού
Τη Μεγάλη Παρασκευή με την κορύφωση του Θείου Δράματος τελείται η Αποκαθήλωση του Κυρίου αρχικά στις ενοριακές Εκκλησίες του νησιού και στη συνέχεια στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας με τη συμμετοχή όλου του Ιερού Κλήρου της Ύδρας. Όλες οι καμπάνες των ενοριών της Υδρας σημαίνουν πένθημα. Πρώτη σημαίνει η Μεγάλη Καμπάνα του Μοναστηριού και ακολουθούν οι καμπάνες των υπολοίπων ενοριών, της Αγίας Βαρβάρας, της Υπαπαντής και του Αγίου Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια τέλεσης της Αποκαθήλωσης κορυφώνεται η συγκίνηση των πιστών.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, με μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα στο κατάμεστο και γραφικό λιμάνι της Ύδρας, εμπρός από την βορινή πύλη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην πλατεία Π. Κουντουριώτη, πλήθος κόσμου αναμένει τους Επιτάφιους από τις ενοριακές Εκκλησίες του Άγιου Δημήτριου της Αγίας Βαρβάρας της και της Υπαπαντής του Χριστού. Εκεί οι ολοστόλιστοι με λουλούδια της άνοιξης Επιτάφιοι συναντώνται στο γραφικό λιμάνι της Ύδρας, με το λιτό και απέριττο Επιτάφιο του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου και αναπέμπεται δέηση προεξέχοντος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και όλων των ιερέων του νησιού. Ακολουθεί η Περιφορά των Επιταφίων μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια της Πόλης της Ύδρας και στη συνέχεια αναχωρούν επιστρέφοντας για τις ενορίες τους, ακολουθούμενοι από πλήθος πιστών της κάθε Ενορίας.
Ο Επιτάφιος του Άγιου Ιωάννη στα Καμίνια - ο (μοναδικός) θαλασσινός Επιτάφιος της Ελλάδας
Ένα από τα πιο όμορφα και πιο γραφικά θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας αλλά και όλης της Ελλάδας είναι η περιφορά του Επιταφίου της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην πανέμορφη συνοικία Καμίνια της Ύδρας, μέσα στη θάλασσα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά από την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, όπου ο Επιτάφιος με μεγάλη Κατάνυξη μπαίνει στη θάλασσα. Οι νέοι που υποβαστούν τον Επιτάφιο μπαίνουνε ίσαμε τη μέση στη θάλασσα και ακουμπάνε τα πόδια του Επιταφίου στο νερό, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά, ενώ ο ιερέας στην ακροθαλασσιά, αναπέμπει ευχή «υπέρ των εν θαλάσση μακράν…», ευχή που μεταφέρει την ευλογία του Σταυρωθέντα Χριστού αλλά και της Εκκλησίας μας, για γαλήνια, ασφαλή ταξίδια και καλό γυρισμό των ναυτικών του νησιού αλλά και όλων των ναυτικών της Ελλάδας, παρουσία εκατοντάδων πιστών που έχουν κατακλύσει την περιοχή.
Η θρησκευτική-μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Καμινίωτικου Επιταφίου, δημιουργεί κατάνυξη στους παρευρισκόμενους πιστούς και μαρτυρά την ισχυρότατη σύνδεση των κατοίκων του νησιού με τη θάλασσα.
Το θέαμα είναι μεγαλοπρεπές, φαντασμαγορικό και κάθε Μεγάλη Παρασκευή παρακολουθείται με κατάνυξη και ευλάβια από όλους τους ενορίτες, αλλά και πολλούς ξένους που έρχονται στα Καμίνια για να παρακολουθήσουν ειδικά αυτό το έθιμο. Η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια γίνεται νωρίτερα απ' ό,τι στην πόλη της Ύδρας για να μπορέσουν οι επισκέπτες του νησιού να δουν όλα τα έθιμα του νησιού.
Το έθιμο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Καμίνια το έτος 1923 και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σύμφωνα με την παράδοση. Ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες των Καμινίων, των οποίων τα σφουγγαράδικα καΐκια αναχωρούσαν μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και επέστρεφαν κοντά στην ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Η περιφορά του Επιταφίου στο Βλυχό
Στο γραφικό οικισμό του Βλυχού στην Ύδρα και στην Εκκλησία των Αγίων Κάρπου και Παπύλου τηρείται και εκεί το έθιμο της περιφοράς του Επιτάφιου.
Οι Επιτάφιοι των Μοναστηριών της Ύδρας
Πέρα από τους Επιτάφιους των προαναφερόμενων ενοριών του νησιού, τη Μεγάλη Παρασκευή μπορείτε να παρευρεθείτε στον Επιτάφιο της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό, και περίπου δύο ώρες απόσταση από τον οικισμό. Εκεί θα βιώσετε την κατάνυξη και τη συνύπαρξη του Θείου με το ανθρώπινο σε ένα απόλυτα Αγιορείτικο περιβάλλον.
Επίσης στην απόμακρη περιοχή της Ζούρβας, που βρίσκεται η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου, οι μοναχές τηρούν το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου στο χώρο της Ιερής Μονής. Μοναδική θρησκευτική εμπειρία για όσους επιθυμούν να μεταβούν στην περιοχή και το Μοναστήρι.
Μεγάλο Σάββατο
Το Άγιο Φως
Τα τελευταία χρόνια, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έρχεται στην Ύδρα το Άγιο Φως. Η υποδοχή του Άγιου Φωτός γίνεται στο λιμάνι του νησιού με τις αρμόζουσες τιμές, με επικεφαλής την Εκκλησία, τις Αρχές της Ύδρας και σύσσωμο τον Υδραϊκό Λαό. Το Άγιο Φως διαμοιράζεται στις Ενοριακές Εκκλησίες της Ύδρας και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας μετά το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών», ανάβουν με το Άγιο Φως τα κεριά και οι λαμπάδες των πιστών, που υποδέχονται την Ανάσταση με το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο.
Το βράδυ της Ανάστασης
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέσα σε θρησκευτική ευλάβεια και λαμπρότητα τελείται στο προαύλιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού «Κοιμήσεως Θεοτόκου» Ύδρας η ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό «Κοιμήσεως Θεοτόκου» Ύδρας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης και άλλων ιερέων. Το ίδιο γίνεται μέσα σε κατανοικτική ατμόσφαιρα, στο φως των κεριών, σε όλες τις Εκκλησίες του νησιού, με ιδιαίτερο χρώμα και τις καμπάνες όλων των εκκλησιών να διαλαλούν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού.
Το βράδυ της Ανάστασης τα βαρελότα, οι κροτίδες και οι φωτοβολίδες φωτίζουν την νύχτα και διαλαλλούν και αυτά την Ανάσταση του Θεανθρώπου.
Η Θεία Λειτουργία της Αγάπης
Την Κυριακή του Πάσχα λίγο πριν το μεσημέρι τελείται η Θεία Λειτουργία της Αγάπης, στην οποία ο Μητροπολίτης μετά το πέρας της λειτουργίας δίνει στους πιστούς από ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό.
Το κάψιμο του Ιούδα
Με την παρουσία πολλών εκατοντάδων κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών του νησιού πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα στην Ύδρα. Το πατροπαράδοτο έθιμο συνεχίζεται ανελλιπώς εκατονταετίες στην Ύδρα. Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό και βροντώδες με τις τουφεκιές των Μπουρλοτιέρηδων της Ύδρας (νέοι της Ύδρας ντυμένοι με την παραδοσιακή ενδυμασία) που φροντίζουν να "τιμωρηθεί" ο προδότης μαθητής. Το κάψιμο του Ιούδα, μέσα σε πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και κροτίδων, το απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι που κατακλύζουν το λιμάνι του νησιού.
Τα παλιά τα χρόνια
Όλες οι ενορίες της Ύδρας τελούσαν το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, από πολύ παλιά μετά τον εσπερινό της Αγάπης, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενοριών ήταν μεγάλος και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι εκκλησίες έβγαζαν δίσκο προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα για το έθιμο.
Η προετοιμασία για την κατασκευή του Ιούδα άρχιζε πολύ πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τον φτιάχνανε στο μπόϊ σωστού άνδρα, τον ντύνανε απ΄έξω με εβραϊκά ρούχα και τον παραγιομίζανε με άχυρα μέσα στα οποία βάζανε στρακαστρούκες και ρουκέτες, για να γίνει μεγάλος βουηχτός.
Το ενα του χέρι, το αριστερό το κάνανε τεντωτό στη γραμμή του ώμου, με το δείκτη του χεριού αυτού που λέγεται λιχανός να δείχνει, και τα άλλα δάκτυλα μαζεμένα σε γροθιά. Από το τεντωμένο αυτό δάκτυλο, του κρεμάγανε μία σακουλίτσα που είχε μέσα τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας. Το άλλο του χέρι το δεξιό το υψώνανε και τα κάνανε σαν κουλούρι, ώστε ο λιχανός του τεντωμένος να ακουμπάει στο μηνίγγι του Ιούδα.
Το πρωϊ της Κυριακής του Πάσχα, οι Υδραίοι και οι επισκέπτες περιτριγύριζαν τον Ιούδα που τον είχανε καβάλα ανάποδα σε άλογο, έριχναν βαρελότα και τον πετροβολούσαν, προτού τον στήσουν στο ικρίωμα που θα τον εκτελούσαν και θα τον καίγανε το απόγευμα.
Το απόγευμα μετά τον εσπερινό, σε κάθε ενορία όλα τα παλληκάρια με παλιά ντουφέκια, καραμπίνες, τρουμπόνια, καρυοφύλλια και άλλα, παίρνανε τον παπά και όλους τους ενορίτες και πηγαίνανε στο λάκκο που τον είχανε στήσει, τον εκτελούσανε και τον καίγανε.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εκτέλεση και το κάψιμο του Ιούδα γίνεται πλέον στο λιμάνι της Ύδρας,
στο λιμενοβραχίονα μπροστά από τη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων.
ΙΟΥΝΙΟΣ
ΔΕΣΤΕ
Εγκαίνια έκθεσης με έργα επιλεγμένου καλλιτέχνη στα Σφαγεία
Hydra School Projects
Έκθεση με έργα διάφορων καλλιτεχνών του Δημήτρη Αντωνίτση στο παλιό Σαχτούρειο Γυμνάσιο
Αγίου Πνεύματος
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση στην Ύδρα και για όσους θελήσουν μπορούν να επισκεφτούν την Ιερή Μονή Αγίας Τριάδας που βρίσκεται πάνω από την περιοχή Μανδράκι. Η Ιερή Μονή της Αγίας Τριάδας είναι κτισμένη στην κορυφή του βουνού πάνω από την περιοχή Μανδράκι, ανατολικά του οικισμού. Η ανάβαση στην Μονή –είτε από οικισμό του νησιού είτε από το Μανδράκι -προσφέρει όλα τα οφέλη της πεζοπορίας αλλά και η συμμετοχή στον εορτασμό και την πνευματική ανάταση για τους επισκέπτες-προσκυνητές της Ιερής Μονής. Κατά την ημέρα της πανήγυρης και πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας γίνεται λιτάνευση των Ιερών Εικόνων στον προαύλιο χώρο της Μονής, και στη συνεχεία παρατίθεται εόρτιο κέρασμα στους επισκέπτες.
«Μιαούλεια»
Τα «Μιαούλεια» είναι ένα μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο τέλος Ιουνίου στην Ύδρα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην ετήσια επέτειο του θανάτου του Ναυάρχου Αντρέα Μιαούλη (1769-1835), αλλά και στη στρατιωτική δράση του, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (1821-1827). Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε με την ναυτοσύνη του, τον ενωμένο Ελληνικό στόλο νικηφόρα ενάντια στον Οθωμανικό.
Τα «Μιαούλεια» αποτελούνται από μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων που διαρκούν δύο εβδομάδες και περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες και γεγονότα καλλιτεχνικά, εκθέσεις, συναυλίες κ.α. Κέντρο των εκδηλώσεων είναι η αναπαράσταση μικρού τμήματος της ναυμαχίας του Γέροντα και κυρίως της στιγμής που πυρπολείται μια μεγάλη φρεγάτα που ολοκληρώνεται με την καύση στην είσοδο του λιμανιού, ενός ομοιώματος φρεγάτας.
Ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης απεβίωσε την Κυριακή 11 Ιουνίου του 1835 και ενταφιάστηκε στην ακτή του Πειραιά, η οποία από τότε ονομάστηκε Ακτή Μιαούλη. Το 1952 τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πειραιά και το 1986 μεταφέρθηκαν με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ύδρα όπου τους επιφυλάχτηκε μεγάλη και πανυδραϊκή υποδοχή και Στη συνέχεια η λήκυθος μεταφέρετε στο κάστρο του Κάβου και πραγματοποιείτε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα.
Κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων η Ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη μεταφέρετε από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό και όπου γίνετε Θεία Λειτουργία και δοξολογία. Στη συνέχεια η λήκυθος μεταφέρετε στο κάστρο του Κάβου και πραγματοποιείτε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο
Εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες, ποιήματα, μουσική και τραγούδια.
Πανήγυρης Ιερής Μονής Προφήτη Ηλία
Η Μονή Προφήτη Ηλία που είναι κτισμένη στην κορυφή του ομώνυμου βουνού και ιδρύθηκε το 1813 από Αγιορείτες «Κολυβάδες» πατέρες Η γιορτή περιλαμβάνει Πανηγυρικό Εσπερινό περιφορά της εικόνας και αγρυπνία. Μετά το πέρας της αγρυπνίας προσφέρετε γεύμα στους παρευρισκόμενους.
Πανήγυρης Ιερής Μονής Αγίας Ευπραξίας
Η Μονή ιδρύθηκε το 1819 βρίσκεται στο βουνό του Προφήτη Ηλία και η πανήγυρης προσελκύει αρκετό κόσμο που συμμετέχει στον πανηγυρικό Εσπερινό, την περιφορά της εικόνας και την αγρυπνία.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
«Θεομητορικά»
Στις αρχές Αυγούστου ξεκινούν οι εκδηλώσεις «Θεομητορικά» του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ύδρας. Τα «Θεομητορικά» είναι εκδηλώσεις, λατρευτικές, ποιμαντικές και πολιτιστικές που διοργανώνονται κάθε Δεκαπενταύγουστο από τον Καθεδρικό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου Ύδρας. Τα «Θεομητορικά» κορυφώνονται με την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της «Παναγίας Φανερωμένης» και τους εορτασμούς στις 15 Αυγούστου και κλείνουν το βράδυ της 22ας Αυγούστου με Λιτάνευση των εικόνων της «Παναγίας Φανερωμένης» και «Παναγίας του Μαλίκη» και Αγρυπνία για την απόδοση της γιορτής.
«Κουντουριώτεια»
Tα «Κουντουριώτεια» είναι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος της Ύδρας τιμώντας τον Πρώτο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων Υδραίο Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, που γίνονται στο νησί γύρω στα τέλη Αυγούστου, υπάρχει πλήθος επισκεπτών, ενώ προσκαλούνται και παραβρίσκονται επίσημοι, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και εκπρόσωποι των γραμμάτων και της τέχνης.
Τα «Κουντουριώτεια» περιλαμβάνουν ένα πλούσιο εξαήμερο εορταστικό πρόγραμμα, το οποίο είναι γεμάτο με ξεναγήσεις στα Μουσεία του νησιού, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και αθλητικές εκδηλώσεις.
Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων τελείται δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα και τον Τάφο του Υδραίου Ναυάρχου και πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη.
Η γιορτή της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη (Τιμίου Προδρόμου) στα Καμίνια
Την παραμονή της γιορτής της ενοριακής εκκλησίας των Καμινίων τελείτε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Τιμίου Προδρόμου. Η περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Ιωάννη γίνετε με θρησκευτική κατάνυξη μέσα από κεντρικούς δρόμους της όμορφης και γραφικής περιοχής των Καμινίων και την επομένη πραγματοποιείτε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Η γιορτή του Αγίου Μάμα
Ο Άγιος Μάμας βρίσκεται υψηλά της περιοχής Κλιμάκι, σε πλάτωμα δυτικά του βουνού «Έρος» στον (εσωτερικό) δρόμο προς την Επισκοπή. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Μάμα, στο τέλος της λειτουργίας, ο ιερέας εκτός από τους πιστούς, ευλογεί ένα - ένα και όλα τα ζώα που οι πιστοί τα μεταφέρουν στον χώρο πλησίον της εκκλησίας για να πάρουν την ευλογία του.
Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών
Το Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Αδελφότητα Υδραίων Αθηνών με ναυτιλιακά θέματα.
Η πανήγυρης της Ιεράς Μονής Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Ζούρβα
Στο ανατολικό άκρο της Ύδρας και στην περιοχή Ζούρβα βρίσκεται η Ιερή Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου. Στις 8 Σεπτεμβρίου στο Μοναστήρι γίνεται ή ετήσια πανήγυρης με Θεία Λειτουργία και περιφορά της εικόνας.
Ετήσια συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών στην Ύδρα
Η ετήσια συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών στην Ύδρα γίνετε κάθε χρόνο και συγκεντρώνει ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Ρεμπέτικο Συνέδριο
O Ed Emery και το Ινστιτούτο Ρεμπετολογίας διοργανώνουν κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας το Ρεμπέτικο Συνέδριο Ύδρας με αποκορύφωμα την βραδιά με ρεμπέτικα τραγούδια σε παραδοσιακό κατάστημα της Ύδρας.
Επίσκεψη της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας
Η Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας πραγματοποιεί την ετήσια επίσκεψη της στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) και στην Ύδρα
Φροντίδα των Ιπποειδών της Ύδρας
Η «Κιβωτός της Ύδρας» μαζί με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (Animal Action) σε συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας προσφέρει δωρεάν κτηνιατρική, πεταλωτική και οδοντιατρική φροντίδας, σε μουλάρια, γαϊδούρια και άλογα εργασίας της Ύδρας.
Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «Ύδρα»
Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «Ύδρα» γίνεται στο τέλος του Οκτωβρίου κοντά στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Περιλαμβάνουν διάφορες εκδηλώσεις και απονομή των επάθλων στους νικητές.
Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου
Η ενορία του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή «Ξερή Ελιά» διοργανώνει κάθε χρόνο διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται με την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου και ολοκληρώνονται την επομένη μέρα με Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου
Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου ξεκινά με κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών και Θεία Λειτουργία με την έπαρση της Σημαίας και ρίψη κανονιοβολισμού. Στη συνέχεια τελείτε δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου παρουσία του Δημάρχου των αρχών και του κόσμου ακολουθεί επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από τον Δήμαρχο Ύδρας, εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης, Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος, Διοικητή ΑΕΝ, και Λιμενάρχη. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ενδόξων Νεκρών. Στη συνέχεια εκφωνείτε ο πανηγυρικός της ημέρας ακολουθούν εθνικά ποιήματα από μαθητές των σχολείων της Ύδρας και η τελετή κλείνει με τον Εθνικό Ύμνο. Λίγο αργότερα γίνεται η παρέλαση Μαθητών και Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού μπροστά στις Αρχές του Νησιού.Με την λήξη της παρέλασης παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου και οι εορταστικές εκδηλώσεις κλείνουν με δεξίωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Η γιορτή του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου
Τον προστάτη Άγιο Νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον Υδραίο, εορτάζει, η Ύδρα στις 14 Νοεμβρίου Η Ύδρα ως γενέτειρα του Αγίου Κωνσταντίνου τιμά με εορταστικές θρησκευτικές εκδηλώσεις την μνήμη Του. Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού, Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και περιφορά της εικόνας και των τιμίων λειψάνων του Αγίου Κωνσταντίνου.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Πανήγυρης Ιερής Μονής Αγίου Νικολάου
Η Ιερή Μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του βουνού Όμπορι της Ύδρας, στη θέση «Λόγγο». Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου με Εσπερινό την παραμονή και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά περιφοράς της εικόνας του Αγίου Νικολάου στο προαύλιο της εκκλησίας.
Πανήγυρης Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Βαρβάρας – Σάββα και Νικολάου
Η ενοριακή εκκλησία των Αγίων Βαρβάρας – Σάββα και Νικολάου γιορτάζει για τρεις συνεχόμενες μέρες μετά περιφοράς της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας αλλά και άλλων θρησκευτικών εκδηλώσεων.
Πανήγυρης Ενοριακού Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου
Ο Καθεδρικός Ναός της Ύδρας γιορτάζει τον Άγιο Νικόλαο με εσπερινό, περιφορά της εικόνας την παραμονή και Θεία Λειτουργία την ημέρα της γιορτής.
Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα εορτάζονται με ιδιαίτερη κατάνυξη σε όλες τις ενοριακές εκκλησίες της Ύδρα. Στον δε Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης τελείτε η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία. |