 |
Ύδρα - Ζούρβα: 2 ώρες & 45 λεπτά
Μέτρια, δύσκολη διαδρομή
|
Ξεκινώντας από το λιμάνι της Ύδρας παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο που περνά μπροστά από το άγαλμα του Μιαούλη, φτάνουμε στον όρμο Μανδράκι και συνεχίζουμε το δρόμο μέχρι τη γυναικεία Μονή του Αγίου Νικολάου.
Από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου πέρνουμε το μονοπάτι που κατευθύνεται προς το Όρος Ομπόρι (506 m), "σταθμός προβάτων" στ' Αρβανίτικα.
Διασχίζοντας το χωμάτινο μονοπάτι συναντάμε πολλά πέτρινα γκρεμισμένα σπίτια, τα οποία κατοικούνταν από Υδραίους βοσκούς μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα.
Ο δρόμος αυτός διασχίζει τους πρόποδες του όρους Ομπόρι και συνεχίζεται μέχρι τη Μονή Ζούρβας. Στην πορεία για το Μοναστήρι της Ζούρβας, συναντάμε πολλά ξωκλήσια κτισμένα το 18ο αιώνα, που πρόσφατα έχουν ανακαινιστεί. Μερικά από αυτά είναι: Αγία Παρασκευή, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Γεώργιος.
Πριν φτάσουμε στη Μονή της Ζούρβας απαντάμε δύο ποτάμια τα οποία είναι πλέον ξηρά και άνυδρα, σκαμμένα σαν ρυτίδες πάνω στο χοϊκό σώμα της μνήμης.
Η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Ζούρβα βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μ., τέλη του 18ου αιώνα, βρίσκεται απομονωμένη, θα έλεγε κανείς από τον κόσμο, στο ανατολικό άκρο του ιστορικού νησιού της Ύδρας και στο άγονο βραχώδες οροπέδιο της Άνω Ζούρβας.
Μετά τη Μονή της Ζούρβας, περνάμε από το εκκλησάκι του Αγ. Ιωαννίκιου που βρίσκεται κρυμμένο στην άκρη κατακόρυφων βράχων που καταλήγουν στη θάλασσα και στην πορεία μετά από δύσκολη διαδρομή, 500 μέτρα πιο κάτω φτάνουμε στον πετρόκτιστο Φάρο της Ζούρβας, που κατασκευάστηκε το 1883.
Το ύψος του πύργου του είναι 10 μ. Ο φάρος καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο το 1946, όπου λειτούργησε σαν επανδρωμένος Φάρος. Από το 1989 έγινε αυτόματος. Ο φάρος της Ζούρβας μαζί με το Φάρο της Δοκού και των Σπετσών ελέγχουν την ναυσιπλοΐα της περιοχής.

Ιερά Μονή Γενέσιου της Θεοτόκου Ζούρβας Ύδρας, 18040
Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52715
Ημέρα πανήγυρις: 12 Σεπτεμβρίου, εορτή Γενέσιου της Θεοτόκου Ζούρβας
|